Вхід Реєстрація

Учні ліцею «Голосіївський» з 14 листопада 22 листопада 2015 року відвідали Федеративну Республіку Німеччину

23.11.2015

На  запрошення голови Товариства «Діти Чорнобиля» Габріели Шультце у рамках проекту «Зустріч учнів України та Німеччини» делегація учнів нашого ліцею їздила до  міста Потсдам.  Мета міжнародного проекту — ознайомлення з історією, культурою та традиціями німецького народу, підвищення рівня знань учнів з іноземної мови та навичок живого спілкування.

Програма поїздки була надзвичайно насиченою. Дуже цікавою була зустріч наших учнів з учнями школи міста Гліндоу. Говорили про Батьківщину.  Спочатку ми представили свою країну, її герб, прапор, символи, наш рідний ліцей «Голосіївський». Також кожен  учасник презентував себе та своє розуміння того, що означає  поняття «Батьківщина». Працювали в групах, створювали плакати, які присвячували нашій темі, а потім дружно обговорювали побачене і почуте. Наступного дня до нас приєдналися біженці з Сирії, Афганістану, Македонії, які представили свої країни, ознайомили нас з ситуацією в них та розповіли про нелегкий шлях біженців до Німеччини. Кожен з учнів, працюючи в групах, міг поставити ровесникам з інших країн питання про Батьківщину, традиції, цінності, плани на майбутнє. При підведенні підсумків дійшли  висновку, що незалежно від країни біженці опиняються перед однаковими проблемами і тому потребують нашої допомоги, співчуття та розуміння.

   У програмі поїздки було заплановано багато цікавих екскурсій: до музею –Експериментаріуму,  до музеїв історії Потсдама та Міхендорфа,  парку Сан-Сусі (що в перекладі з французької означає «без турбот»), замку Сіціліенхоф, де в 1945 році відбулася Потсдамська конференція. А перед самим від'їздом учасники проекту розділилися на дві групи та провели краєзнавчий квест по Потсдаму. Відповідаючи на запитання квесту, пригадали і екскурсії,  і свої знання історії.  Виконуючи завдання, пройшли  пішки майже 8 км, але це було не важко. Адже шлях пролягав через надзвичайно мальовничий Вабельсбергський ліс. 

   Один день проекту був присвячений творчості і креативу. Наші старшокласники разом із німецькими художниками створили власними руками три картини (одну з них наші старшокласники привезли до Києва).  А ще — писали японські «хокку»  на тему «Батьківщина» німецькою мовою.

   Наша делегація дуже потоваришувала зі школярами з міста Гліндоу. Отож перед від'їздам відвідали міську школу на запрошення господарів. Порівняли системи освіти в Німеччині та Україні (до речі, зарплатня вчителя німецької школи  у 10 разів більша за зарплату українського вчителя) та познайомилися з адміністрацією закладу. Потім відбувся прийом у мера міста. Українські школярі  розповіли  поважному чиновнику про наш ліцей,  про проект, в якому вони беруть участь (спілкування відбувалася німецькою мовою). Про українських школярів та наш проект написали в місцевій газеті.

   Вечорами  наші ліцеїсти дивилися фільми німецькою мовою, а ще  гуляли по Потсдаму, який готується до святкування Різдва та з кожним днем стає ще більше святковим.  Але наші школярі не забували і про навчання. Кожного вечора разом із своїми вчителями займалися алгеброю чи геометрією J. Голова організації, яка нас запросила, дуже здивувався, побачивши наших дітей над підручниками та задачниками.

   На прощання учні і батьки  німецької школи приготували для українських друзів  пікнік у мисливському будиночку. Ми подякували всім за запрошення до Німеччини, ну і звичайно, висловили побажання продовжувати співпрацю.

Приймаюча сторона попросила дітей оцінити проект та висловити свої думки про користь цього проекту для кожного учасника. Всі викладали свої враження (більшість німецькою мовою) та побажання про продовження співпраці. Під час всього проекту панувала дружня, сімейна та доброзичлива атмосфера.